Informatie over Madrid

Ben je op zoek naar informatie over Madrid? Dan zit je hier goed. Op deze pagina maak je kennis met Madrid, de lange historie, de inwoners van de stad, de feestdagen en algemene informatie, zoals het alarmnummer, betaalmogelijkheden en de tijdzone. Lees snel verder.

Informatie over Madrid

Madrid informatie

De historie van Madrid gaat ver terug. De eerste teksten over de stad komen voor in de 9e eeuw. In vergelijking met andere Spaanse steden is dit vrij laat, maar het gebied rondom Madrid was niet aantrekkelijk, doordat er geen havens gebouwd konden worden vanwege het watergebrek. Steden aan de kust, zoals Sevilla, Valencia en Barcelona, waren aantrekkelijker voor handel en deze steden groeiden dan ook snel. Toch zijn er in de omgeving van Madrid veel oude steden en dorpen.

Madrid ligt dus niet aan zee, maar midden in het land. Ondanks het gebrek aan zee, of oceaan, is er in de omgeving veel water te vinden. Diverse bronnen liggen in de buurt wat zorgt voor vers en schoon water. De eerste benaming voor Madrid was al-Majri, wat letterlijk waterbron betekend. De bron van rivier de Manzanares, die door Madrid loopt, ligt op ongeveer 80 kilometer van de stad.

La Gavia

Winkelcentrum
Islazul

Principe Pio

Historie van Madrid

Madrid, stad van de flamenco, de zon, de heerlijke tapas en de sangria. Madrid is een stad vol cultuur, bruisende mensen en indrukkende bezienswaardigheden. Het leven op straat gaat tot diep in de avond door.

Madrid is de hoofdstad van Spanje. Met meer dan 3 miljoen inwoners is het tevens de grootste stad van het land. Ter vergelijking: Barcelona heeft ongeveer 1.6 miljoen inwoners en Valencia 800.000. In de gehele Europese Unie hebben alleen Londen en Berlijn meer inwoners en daarmee is Madrid de derde stad van de EU. In de regio van Madrid wonen in totaal ongeveer 6 miljoen mensen. Madrid is daarmee met recht een metropool te noemen!

Informatie over Madrid
Informatie over Madrid

Niet altijd de hoofdstad van Spanje

Madrid is niet altijd de hoofdstad van Spanje geweest. Pas in 1561 werd het uitgeroepen tot hoofdstad door Koning Filips II. Volgens andere verhalen werd Madrid tientallen jaren later pas uitgeroepen tot hoofdstad, namelijk begin 17e-eeuw. Eerdere hoofdsteden van Spanje waren onder andere Valladolid (215 kilometer van Madrid) en Toledo (zo’n 75 kilometer van Madrid). Opvallend liggen alle drie de steden niet aan de kust.

De historie van Madrid is nog overal zichtbaar in het straatbeeld. Er zijn nog vele oude gebouwen, culturen en gebruiken. Vooral tijdens feestdagen lopen veel inwoners nog in traditionele kledij en wordt er traditioneel gedanst en voedsel gegeten.

Informatie over Madrid

Bezienswaardigheden in Madrid

Ga je op stedentrip naar Madrid? Dan hoef je niet bang te zijn dat je niks te doen hebt. Madrid staat bol van de bezienswaardigheden en heeft een bruisend nachtleven. In het centrum is bijna elke straat bijzonder of is er een bijzonder bouwwerk te vinden en ook buiten het centrum zijn er enkele populaire toeristische attracties.

Ga je binnenkort op stedentrip, vakantie of zakenreis naar Madrid? Dan hoef je zeker niet bang te zijn dat je je gaat vervelen in de stad. Madrid staat bol van de bezienswaardigheden en heeft daarnaast ook een bruisend nachtleven. Bezoek een café of club en eet tot laat in de avond bij één van de vele Spaanse restaurants. Ook zijn de wijnen erg lekker!

Bijna elke straat in het centrum is bijzonder of er is een bijzonder bouwwerk te vinden. Kijk goed om je heen en ontdek de geheimen van de binnenstad van Madrid. Is je hotel, appartement of Airbnb buiten het centrum? Ook daar zijn een groot aantal populaire toeristische attracties te vinden!

Populaire bezienswaardigheden in Madrid zijn onder andere:

 • Koninklijk Paleis
 • Puerta del Sol,
 • Plaza Mayor
 • Casa de Campo
 • Parque del Retiro
Informatie over Madrid

Algemene en handige informatie

Aantal inwoners in Madrid

Een inwoner in Madrid wordt een Madrileen genoemd. Madrid heeft meer dan 3 miljoen inwoners. Het is daarmee de grootste stad van Spanje en één van de grootste steden van Europa. Madrid moet 6 steden voorlaten qua aantal inwoners. Vergeleken met Amsterdam (ongeveer 825.000 inwoners) is Madrid dus meer dan 4 keer zo groot! In de totale metropool Madrid wonen zelfs meer dan 6 miljoen mensen.

Het alarmnummer in Madrid (en Spanje)

Het alarmnummer in Madrid is net als in heel Spanje en Europa 112.

Met welke valuta wordt er betaald?

Net als in Nederland kan er in Spanje worden betaald met de euro. Voordat de euro werd geïntroduceerd werd er in Spanje betaald met de Peseta.

In welke tijdzone ligt Spanje (en Madrid)

In Madrid geldt dezelfde tijd als in Nederland, namelijk GMT +1. In de zomer is dit GTM +2.

Nationale feestdagen

 • 1 januari: Año Nuevo (Nieuwjaarsdag)
 • 6 januari: Día de Reyes/Epifanía del Señor (Driekoningen)
 • 1 mei: Día del Trabajo (Dag van de Arbeid)
 • 2 mei: El 2 de Mayo Fiesta (Feestdag in Madrid)
 • 15 augustus: La Asunción de la Virgen (Maria Hemelvaart)
 • 1 november: Fiesta de Todos los Santos (Allerheiligen)
 • 6 december: Día de la Constitución (Dag van de Grondwet)
 • 8 december: La Inmaculada Concepción (Onbevlekte ontvangenis van Maria)
 • 25 december: Navidad (Kerstmis)

Weer en de weersverwachting

Dat in Madrid vaker de zon schijnt dan in Nederland, is zeker waar. De temperatuur variëren tussen de 0 en 40 graden Celsius, met uitzonderingen. De beste tijden om Madrid te bezoeken zijn in het voor- en najaar, doordat de temperatuur het aangenaamst is, zo rond de 25 graden. Bekijk hieronder het schema van de gemiddelde temperaturen per maand.

Met de metro door Madrid

De meeste bezienswaardigheden en activiteiten in Madrid zijn ideaal te bereiken met de metro. Bekijk alle metrolijnen en bereid je alvast voor op het metronetwerk van de stad!

Handige tips en informatie

Tips voor een bezoek aan Madrid

De beste tips voor bezienswaardigheden,
informatie, overnachten en het weer in Madrid.

Overnachten in de Spaanse hoofdstad?

Boek een overnachting!

Ontdek meer om
te doen in Madrid

Vind meer toeristische attracties!