Koninklijk Paleis Madrid

Het 18e eeuwse Koninklijk Paleis Madrid is met 4318 kamers één van de grootste Koninklijk Paleizen ter wereld. Tegenwoordig is het Palacio Real, de Spaanse benaming voor het paleis, het werkpaleis van de huidige koning en tevens een populaire bezienswaardigheid in Madrid.

Koninklijk Paleis Madrid

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Statig gebouw in het centrum van Madrid

Het enorme paleis heeft een vloeroppervlakte van ongeveer 135.000 vierkante meter en is vanaf veel plekken in de stad te zien, bijvoorbeeld van de Tempel van Debod en vanaf de kabelbaan (de Teleferico). Palacio Real is de officiële verblijfplaats van het Spaanse Koninklijk huis, maar wordt tegenwoordig alleen nog maar gebruikt voor officiële gelegenheden

Historie van het Koninklijk Paleis

Al in de 9e eeuw stond er op de huidige plek een fort en later in de 16e eeuw een alcazar. (Een alcázar is een kasteel of paleis die gebouwd is tijdens de islamitische periode in het toenmalige islamitische koninkrijk Toledo). Een brand vernietigde dit kasteel en koning Filip V gaf de opdracht om het huidige kasteel te laten bouwen. Om een nieuwe brand te voorkomen werd het huidige paleis geheel opgetrokken uit steen en niet meer uit hout, destijds een populair bouwmateriaal. In 1755 was het Koninklijk Paleis klaar.

Bekijk ook:

  • Stierenvechtarena Las Ventas

  • Casa de Campo

  • Real Madrid Stadion

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Het paleis had meerdere architecten, zoals de Italiaanse architecten Filippo Juvarra en Giovanni Battista Sacchetti. Er zitten invloeden in van de klassieke- en barokarchitectuur en een bekend inspiratiebron was bijvoorbeeld het paleis van Versailles in Frankrijk.

Wat te doen rond het Koninklijk Paleis?

In de omgeving van het paleis zijn de Koninklijke invloeden groot. Complete pleinen en tuinen werden aangelegd, zodat het Koningshuis zich niet hoefde te vervelen. Een voorbeeld hiervan is Plaza de Oriente.

Koninklijk Paleis Madrid
Koninklijk Paleis Madrid

Plaza de Oriente

Aan dit plein staat onder andere het Teatro Real (Koninklijk Theater) en staan er veel standbeelden van Spaanse Koningen. Een ander bijzonder standbeeld op dit plein is het steigerende paard waarop koning Fillips IV zit. Dit is het allereerste standbeeld, waarbij het paard op de achterbenen staat en op de staart rust.

Koninklijke tuinen

De Jardines de Sabatini (de tuinen van Sabatini) liggen aan de noordkant van het paleis en is aangelegd naar een Frans ontwerp. De naam, Sabatini, komt niet van de ontwerper van de tuin, maar van de architect die het koninklijke stallen heeft ontworpen, Francesco Sabatini. De Jardines de Sabatini staat vol strak geknipte heggen, standbeelden en fonteinen.

Bezoek het Koninklijk Paleis in Madrid

Het paleis is te bezoeken via een tour. Je kunt kiezen tussen een gidstour of zelf rondlopen door en rondom het paleis. Met een gids duurt de tour ongeveer 45 minuten. Eenmaal binnen heb je toegang tot verschillende kamers en ruimtes, zoals de banketzaal, de troonkamer, het wapenhuis en de Koninklijke Apotheek.

Bezoekersinformatie

  • Calle de Bailén, s/n, 28071 Madrid, Spanje

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Met de metro naar het Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis ligt centraal in het centrum van Madrid. Op enkele minuten wandelafstand ligt metrostation Opera. Op dit station stoppen de lijnen 2, 5 en R.

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Handige tips en informatie

Tips voor een bezoek aan Madrid

De beste tips voor bezienswaardigheden,
informatie, overnachten en het weer in Madrid.

Overnachten in de Spaanse hoofdstad?

Boek een overnachting!

Ontdek meer om
te doen in Madrid

Vind meer toeristische attracties!