Puerta de Alcala

De Puerta de Alcalá (Alcalá Poort) is een monument en heeft gediend als poortgebouw in de 18e-eeuw. De poort staat nabij de hoofdingang van Park Retiro. De naam is afkomstig van het nabijgelegen plaatsje Alcalá de Henares, waar de weg destijds naar toe leidde.

Deel dit artikel op:

Puerta de Alcala Madrid

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Booking.com

Puerta de Alcala

De poort werd in opdracht van koning Carlos III gebouwd en verving een oudere, kleinere poort die in de buurt stond. De functie als stadspoort verviel pas in 1869 toen de stadsmuur van Madrid werd afgebroken. Door de afbraak van de stadsmuur ontstond het plein Plaza de la Independencia (Plein van de Onafhankelijkheid). Het plein is nu een grote rotonde en een belangrijke verkeersader door de stad. De poort staat midden op deze rotonde en is vanuit alle hoeken te bewonderen.

Gebeurtenissen in de geschiedenis

De poort is getuige van meerdere belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Madrid. Zo werd de Puerta de Alcalá tijdens een gevecht overladen door granaatscherven van een kanon. Dit is nog steeds te zien. In 1921 werd de voorzitter van de ministerraad geraakt door meerdere kogels nabij de poort. Hij overleed aan zijn verwondingen.

Puerta de Alcala Madrid

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Booking.com

Adres

Plaza de la Independencia, s/n, 28001 Madrid, Spanje

Met de metro naar Puerta de Alcala

Op nog geen vijf minuten loopafstand ligt metrostation Retiro. Hier stopt lijn 2 (rood) van Cuatro Caminos naar Las Rosas. Metrostation Banco de España, ook lijn 2, ligt op ongeveer 10 minuten loopafstand.

Ontdek meer van Madrid

Tips voor een bezoek aan Madrid

De beste tips voor bezienswaardigheden, informatie, overnachten en het weer in Madrid.

Overnachten in de Spaanse hoofdstad?

Boek een overnachting!

Ontdek meer om te doen in Madrid

Meer toeristische attracties

Meer bezienswaardigheden