Metro Madrid

Metro Madrid is de naam van het metronetwerk van Madrid. Het metrosysteem is één van de populairste en belangrijkste openbaar vervoersmiddelen van de stad en wordt gebruikt door een groot deel van de inwoners. Ook is het erg populair onder toeristen om de bezienswaardigheden van Madrid te bezoeken. De historie van de metrolijn gaat helemaal terug tot 1919. Lees hieronder snel meer over Metro Madrid.

Deel dit artikel op:

Metro Madrid

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Informatie over Metro Madrid

Het metronetwerk van Madrid bestaat uit een groot aantal metrolijnen, verdeeld onder 13 lijnen die elk hun eigen nummer en/of kleur hebben, zodat deze eenvoudig te herkennen zijn. In totaal ligt er ongeveer 300 kilometer aan spoor en zijn er 302 metrostations in en rondom de stad. Metro Madrid is één van de meest uitgebreide metrowerken van heel Europa. Alleen de metronetwerken van Londen en Moskou hebben meer kilometers aan spoor.

Aantal reizigers met de metro in Madrid

In 2018 maakten er in totaal ongeveer 657 miljoen reizigers gebruik van het metronetwerk in Madrid. In vergelijking, in Amsterdam zijn dit er ongeveer 124 miljoen.

Historie van het metronetwerk

De eerste metrolijn in Madrid werd in het jaar 1919 geopend door de toenmalige koning Alfons XIII. Het metronetwerk was een vervanging van diverse trammen en bussen, die door het centrum reden.

De eerste plannen voor het metronetwerk werden aan het eind van de 18e-eeuw gemaakt, maar veel van deze plannen werden niet uitgevoerd. Pas in 1917 ging de eerste schop in de grond. Het plan omvatte vier metrolijnen met een lengte van 154 kilometer. De architect van diverse metrostations was Antonio Palacios.

In 1919 werd de lijn geopend en bestond toen uit 8 stations en ongeveer 4 kilometer aan spoor. Het metronetwerk was direct een succes, want in het eerste jaar maakten al 14 miljoen mensen er gebruik van. Al snel groeide het netwerk.

Inmiddels, 100 jaar later, is het metronetwerk van Madrid uitgegroeid tot het grootste netwerk van heel Spanje.

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Verken Madrid met de metro

De metro is de beste manier om Madrid te verkennen: de metro’s en de metrostations zijn over het algemeen erg schoon en de meeste lijnen rijden overdag om de 2 en 4 minuten, waarbij andere lijnen weer tussen de 3 en 6 minuten aankomen en vertrekken. In de avond sta je heel iets langer te wachten: tussen de 10 en 15 minuten. De meeste bezienswaardigheden zijn eenvoudig te bereiken met de metro.

De metro’s rijden op de meeste stations dagelijks van 6.00 uur tot 1.30 uur. Sommige stations gaan eerder dicht of openen wat later. De metrolijnen zijn te herkennen aan hun eigen kleur en nummer. Zo is de metromap makkelijk te begrijpen en zijn de metrolijnen eenvoudig uit elkaar te houden. Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van alle metrolijnen met kleur, nummer en begin- en eindstations.

Metro Madrid

Bezoek de bezienswaardigheden met de metro

Veel bezienswaardigheden in Madrid liggen op loopafstand van een metrostation. Bij (bijna) alle bezienswaardigheden die op deze website staan, hebben we het dichtstbijzijnde metrostation vermeldt op de desbetreffende pagina.

Van het vliegveld naar het centrum

De eerste kennismaking met de metro begint voor velen al op het vliegveld, Barajas. Vanaf de terminals T4, of T1-T2-T3 stap je eenvoudig op de roze lijn, lijn 8. Stap in de metro met eindbestemming Nuevos Ministerios (nieuwe ministerie).

Hieronder een korte beschrijving met de meest populaire eindbestemming.

Vliegveld naar Puerta del Sol

Het begint op vliegveld Barajas, stap in de metro op metrostation T4 of T1-T2-T3. Stap in metrolijn 8 met eindbestemming Nuevos Ministerios. Stap op Nuevos Ministerios uit en volg de borden naar Nuevos Ministerios Cercanias Station. Vanaf hier kun je instappen richting Sol.

Sol naar Real Madrid station, Santiago Bernabéu

Stap op Sol in metrolijn 1 (lichtblauw), richting Pinar de Chamartin. Stap op station Tribunal uit en vervolg de weg met metrolijn 10 (donkerblauw) met eindbestemming Hospital Infanta Sofia. Stap na enkele haltes uit op metrostation Santiago Bernabéu.

Ontdek alle bezienswaardigheden

Overzicht metrolijnen

LijnnummerLijnkleurBegin- en eindbestemming
1lijn1Pinar de Chamartín – Valdecarros
2lijn2Las Rosas - Cuatro Caminos
3lijn3Villaverde Alto - Moncloa
4lijn4Argüelles - Pinar de Chamartín
5lijn5Almeda de Osuna - Casa de Campo
6lijn6Circular (ringlijn)
7lijn7Hospital del Henares - Estadio Olimpico - Pitis
8lijn8Nuevos Ministerios - Aeropuerto T4
9lijn9Mirasierra - Puerta de Arganda - Arganda del Rey
10lijn10Hospital del Norte - Tres Olivos - Puerta del Sur
11lijn11Plaza Elíptica - La Fortuna
12lijn12MetroSur (ringlijn)
RlijnRÓpera - Príncipe Pío

Download de plattegrond van Metro Madrid

Download de metromap (.PDF)

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Overnachten in de Spaanse hoofdstad?

Boek een overnachting!

Boek een overnachting

Ontdek meer om te doen in Madrid

Meer toeristische attracties

Ontdek Madrid

Meer bezienswaardigheden

Alle bezienswaardigheden