Puerta del Sol

Puerta del Sol in Madrid is voor veel toeristen de eerste kennismaking met de stad. Ontdek vanuit dit plein de vele populaire bezienswaardigheden in Madrid die te bereiken zijn op loopafstand. Wat te denken van Plaza Mayor (5 minuten wandelen) of Gran Via (ongeveer 6 minuten wandelen).

Puerta del Sol

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Puerta del Sol in Madrid

Puerta del Sol is het bekende en centrale plein in het hart van Madrid. Het staat bekend om zijn ligging, namelijk precies op het middelpunt van Spanje en het ondergrondse trein- en metrostation Sol. Reizigers en toeristen kunnen hier met metrolijnen 1, 2 en 3 vertrekken. De naam Puerta del Sol betekent letterlijk Poort van de Zon, wat goed aansluit bij het zonnige klimaat van Madrid.

Het plein is gelegen in het hart van Madrid en dé plek om te zijn voor een unieke ervaring. Dit icoon van de Spaanse hoofdstad staat bekend om zijn historische en culturele betekenis, en is de perfecte locatie voor een wandeling door de stad, vol hippe winkels en gezellige barretjes. Het bekende Tío Pepe-reclamebord is een must-see en het centrale plein is het perfecte startpunt voor het ontdekken van de vele bezienswaardigheden van de stad, waaronder het Koninklijk Paleis en de beroemde winkelstraat Gran Vía. Maak een stop bij de Puerta del Sol en laat je betoveren door de levendige sfeer en het rijke culturele erfgoed van Madrid.

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Magisch oud en nieuw op Puerta del Sol

Puerta del Sol heeft een belangrijke functie voor Madrid en de inwoners. Tijdens Oud en Nieuw staan er op het plein duizenden mensen die precies om twaalf uur, als de klok van de Casa de Correos twaalf keer slaat, de traditionele twaalf druiven eten. De Casa de Correos is één van de vele gebouwen aan het plein, die gebouwd is als postkantoor, maar inmiddels onderdeel is van de regering van Madrid. Daarnaast is het een belangrijke ontmoetingsplek voor de lokale bevolking en wordt het plein gebruikt tijdens protesten, demonstraties en als er iets te vieren is.

Historie

In de 15e eeuw diende Puerta del Sol als toegangspoort tussen de binnenkant en de buitenkant van de stadsmuur, die toen nog om Madrid heen lag. Wijken die buiten de stadsmuur lagen, groeiden in deze periode snel, vandaar dat er behoefte was aan een poort die de twee gebieden met elkaar verbonden. De poort van het plein lag aan de oostkant die mooi verlicht werd tijdens de zonsopkomst. Vandaar ook de naam, Poort van de Zon.

Het plein heeft dus sinds het begin al een belangrijke functie. Ook hebben er diverse historische gebeurtenissen plaatsgevonden, zoals de hevige gevechten tegen het leger van Napoleon in 1808. Sinds het begin is het plein meerdere keren op de schop gegaan. Gebouwen werden gebouwd en later weer afgebroken, het verkeer is inmiddels grotendeels verdwenen en functies van belangrijke gebouwen aan het plein werden veranderd. Tegenwoordig vind je hier veel winkels, hotels en eetgelegenheden.

Puerta del Sol
Puerta del Sol

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Fonteinen en standbeelden op Puerta del Sol

Het Puerta del Sol-plein is een belangrijk historisch en cultureel centrum in Madrid. Het is de locatie van verschillende monumenten en gebouwen, waaronder fonteinen, beelden en een postkantoor uit 1766. Het bekendste beeld op het plein is een bronzen replica van Carlos III, hoewel het originele beeld te vinden is in een museum. Puerta del Sol is ook de locatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Bezoekersinformatie

Met de metro naar Puerta del Sol

Sol is het meest centrale plein van de stad. Onder het plein ligt het gelijknamige trein- en metrostation. De metro’s van de lijnen 1, 2 en 3 stoppen op dit station.

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Ontdek andere must-sees in Madrid

  • Real Jardín Botánico

  • Museum Thyssen-Bornemisza

  • Attractiepark Parque de Atracciones

Handige tips en informatie

Tips voor een bezoek aan Madrid

De beste tips voor bezienswaardigheden,
informatie, overnachten en het weer in Madrid.

Overnachten in de Spaanse hoofdstad?

Boek een overnachting!

Ontdek meer om
te doen in Madrid

Vind meer toeristische attracties!