Puerta del Sol

Puerta del Sol in Madrid is voor veel toeristen de eerste kennismaking met de stad. Ontdek vanuit dit plein de vele populaire bezienswaardigheden in Madrid die te bereiken zijn op loopafstand. Wat te denken van Plaza Mayor (5 minuten wandelen) of Gran Via (ongeveer 6 minuten wandelen).

Deel dit artikel op:

Puerta del Sol Madrid

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Puerta del Sol

Puerta del Sol is een groot en centraal plein in de binnenstad van Madrid. Het is één van de meest bekende pleinen van de stad en ligt op het exacte middelpunt van Spanje. Onder het plein ligt het gelijknamige trein- en metrostation, station Sol. Vanaf hier vertrekken er diverse treinen en metro’s van metrolijnen 1, 2 en 3.

De letterlijke vertaling van Puerta del Sol is Poort van de Zon. En dat het vaak zonnig is in Madrid mag dan ook geen verrassing zijn.

Oud en Nieuw

Puerta del Sol heeft een belangrijke functie voor Madrid en de inwoners. Tijdens Oud en Nieuw staan er op het plein duizenden mensen die precies om twaalf uur, als de klok van de Casa de Correos twaalf keer slaat, de traditionele twaalf druiven eten. De Casa de Correos is één van de vele gebouwen aan het plein, die gebouwd is als postkantoor, maar inmiddels onderdeel is van de regering van Madrid. Daarnaast is het een belangrijke ontmoetingsplek voor de lokale bevolking en wordt het plein gebruikt tijdens protesten, demonstraties en als er iets te vieren is.

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Historie

In de 15e eeuw diende Puerta del Sol als toegangspoort tussen de binnenkant en de buitenkant van de stadsmuur, die toen nog om Madrid heen lag. Wijken die buiten de stadsmuur lagen, groeiden in deze periode snel, vandaar dat er behoefte was aan een poort die de twee gebieden met elkaar verbonden. De poort van het plein lag aan de oostkant die mooi verlicht werd tijdens de zonsopkomst. Vandaar ook de naam, Poort van de Zon.

Het plein heeft dus sinds het begin al een belangrijke functie. Ook hebben er diverse historische gebeurtenissen plaatsgevonden, zoals de hevige gevechten tegen het leger van Napoleon in 1808. Sinds het begin is het plein meerdere keren op de schop gegaan. Gebouwen werden gebouwd en later weer afgebroken, het verkeer is inmiddels grotendeels verdwenen en functies van belangrijke gebouwen aan het plein werden veranderd. Tegenwoordig vind je hier veel winkels, hotels en eetgelegenheden.

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Fonteinen en standbeelden op Puerta del Sol

Op het plein staan fonteinen en beelden. Hier staat o.a. het bronzen standbeeld van Carlos III, een replica van het origineel wat wordt bewaard in een museum. Ook zit er op Sol een postkantoor gevestigd uit 1766 en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Puerta del Sol Madrid

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Bezoekersinformatie

Puerta del Sol Madrid
Puerta del Sol Madrid

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Met de metro naar Puerta del Sol

Sol is het meest centrale plein van de stad. Onder het plein ligt het gelijknamige trein- en metrostation. De metro’s van de lijnen 1, 2 en 3 stoppen op dit station.

Metro informatie

Ontdek meer van Madrid

Tips voor een bezoek aan Madrid

De beste tips voor bezienswaardigheden, informatie, overnachten en het weer in Madrid.

Bekijk alle tips

Overnachten in de Spaanse hoofdstad?

Boek een overnachting!

Boek een overnachting

Ontdek meer om te doen in Madrid

Meer toeristische attracties

Ontdek Madrid

Meer bezienswaardigheden

Alle bezienswaardigheden

Madrid Rio

Bovenop de ringweg M-30 ligt Madrid Rio (Rio = Rivier), geopend in 2011 en inmiddels... Lees meer >

Gran Via

Gran Vía is één van de belangrijkste verkeersaders en drukste winkelstraten van... Lees meer >