Plaza Mayor Madrid

Plaza Mayor is een groot en centraal plein in het hart van het historische centrum van Madrid. Met zijn indrukwekkende standbeelden en prachtige architectuur is deze bruisende plaza een must-see bestemming voor elke reiziger naar de stad. De centrale ligging wordt benadrukt door de vele ingangen en poorten die samenkomen op het plein, met negen verschillende wegen en voetpaden die leiden naar zijn levendige hart. Om de echte energie en spirit van deze bruisende stad te ervaren, moet je zeker een wandeling maken door Plaza Mayor, dat exclusief is gereserveerd voor voetgangers en niet toegankelijk is voor auto’s en andere voertuigen.

Plaza Mayor Madrid

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Plaza Mayor Madrid

Plaza Mayor ligt op loopafstand van Puerta del Sol, het exacte middelpunt van Spanje. Andere bezienswaardigheden in de omgeving zijn onder andere de markthal Mercado San Miguel en het Koninklijk Paleis.

Terrasjes, shops en restaurants

Plaza Mayor wordt gezien als één van de mooiste pleinen van Madrid en is daardoor een belangrijke toeristische attractie en bezienswaardigheid. Het is een levendig plein in het hartje van de stad wat elke dag weer veel toeristen trekt. Er zijn winkels, souvenirshops en restaurants en cafés met grote terrassen. Let op: de prijzen voor een kopje koffie of een drankje kunnen vaak flink oplopen op het plein. Bekijk vooraf de prijzen op de menukaart en voorkom verrassingen.

Bekijk ook:

  • Real Jardín Botánico

  • Reina Sofia Museum Madrid

  • Puerta de Alcala

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Straatentertainment en vermaak

Ook voor straatentertainment kun je bij Plaza Mayor terecht. Dagelijks komen diverse kunstenaars en entertainers hun kunsten vertonen op het plein, wat altijd weer veel toeristen trekt. Let wel op voor zakkenrollers.

Daarnaast worden er ook regelmatig evenementen en concerten gehouden op het plein, waaronder op diverse feestdagen. In de winter wordt Plaza Mayor omgetoverd tot decor voor een grote en gezellige kerstmarkt met een aantal kraampjes waar je terecht kunt voor lekker eten, of (eigengemaakte) spulletjes.

Drink een heerlijke Spaanse wijn op één van de vele terrasjes, bewoner het straattheater, laat jezelf natekenen door een portrettekenaar of bekijk het imposante standbeeld van Koning Filips III.

Plaza Mayor Madrid
Plaza Mayor Madrid

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Historie Plaza Mayor

Plaza Mayor, vrij vertaald als Groot Plein of Hoofd Plein, is ontworpen en aangelegd in de 16e- en 17e eeuw, in de Habsburgse periode. Het plein is regelmatig opgeknapt, aangepast en gerenoveerd. Vandaag de dag is Plaza Mayor omringt door woonhuizen van vier verdiepingen hoog. Enkele van deze gebouwen zijn prachtig versierd met muurschilderingen en andere ornamenten.

Opvallend zijn de vele balkons die uitkijken op het plein. In totaal zijn er maar liefst 237 balkons met uitzicht op Plaza Mayor.

Plaza Mayor Madrid

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Door de jaren heen

Door de jaren heen was Plaza Mayor niet altijd het vredige plein van nu. In de middeleeuwen werden er regelmatig ongelovigen op de brandstapel gegooid. Ook waren er regelmatig flinke vechtpartijen en rellen. Het plein werd ook gebruikt voor stierenvechten en riddertoernooien.

Niet alles was negatief: er werden concerten gegeven en leden van het Koninklijk Huis gaven hier vaak een feest.

In 1576 gaf Koning Filips I opdracht om de chaotische buurt Plaza del Arrabal te herstructureren. De aanleg van Plaza Mayor begon echter pas tientallen jaren later, in 1617. Na een serie branden is er in 1790 begonnen met de aanleg van het huidige plein en sinds 1848 staat het imposante ruiterbeeld van Koning Filips III op het plein geposeerd.

Naamsverandering

Oorspronkelijk heette het plein Plaza del Arrabal, genoemd naar de gelijknamige buurt, maar is in de loop van de jaren vaak van naam veranderd. Namen door de jaren heen waren: Plaza de la ConstituciónPlaza de la República en Plaza Real (Koninklijk Plein). Na de Spaanse Burgeroorlog (1936 – 1939) werd het plein hernoemd naar de huidige naam: Plaza Mayor.

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Bezoekersinformatie

  • Plaza Mayor, 28012 Madrid, Spanje

Met de metro naar Plaza Mayor

Plaza Mayor ligt op loopafstand van metrostation Sol op Puerta del Sol. Lijnen die op Sol uitkomen zijn lijn 1, lijn 2 en lijn 3.

Delen op social media

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Handige tips en informatie

Tips voor een bezoek aan Madrid

De beste tips voor bezienswaardigheden,
informatie, overnachten en het weer in Madrid.

Overnachten in de Spaanse hoofdstad?

Boek een overnachting!

Ontdek meer om
te doen in Madrid

Vind meer toeristische attracties!