Atocha Station

Atocha Station is het centraal station van Madrid en ligt aan de rand van het centrum, in de wijk Arganzuela. Atocha station is een belangrijk station voor het treinverkeer in de omgeving en tevens het grootste treinstation van Spanje. Het heeft een groot aantal verbindingen met intercity- en regionale treinen. Vanaf dit station gaan er onder andere sneltreinen naar andere grote Spaanse steden, zoals Barcelona, Sevilla en Valencia. Veel toeristen komen met de trein aan op Atocha of vertrekken na een vakantie weer richting huis. Atocha station is ook de locatie voor het gelijknamige metrostation.

Atocha Station

Wat is er te doen op Atocha station?

Het station staat bekend om de grote tropische tuin die gevestigd zit in een oude stationshal. In de ruim 4000 vierkante meter grote tuin zitten meer dan 7000 planten van ongeveer 260 verschillende soorten. Ook heeft het een aantal bijzondere en tropische diersoorten, waaronder schildpadden en vissen. In de zomermaanden kan de temperatuur onder het glazen dak flink oplopen. Om het koel te houden zijn er honderden kleine sprinklers geïnstalleerd die regelmatig een soort stoom/condens sproeien. Hierdoor lijkt het tevens op een echte tropische tuin. De tropische tuin trekt veel toeristen die hier echt even tot rust kunnen komen en kunnen genieten van de lekkere geur en de bijzondere dieren- en plantsoorten.

  • Gran Via

  • Jardines de Sabatini

  • La Rosaleda

Informatie over Atocha Station

Het treinstation Atocha werd in 1851 geopend onder de naam Estación de Mediodía. Na een grote brand, waarbij een groot deel van het station werd verwoest, werd het complex in 1892 weer heropend. Tijdens het herbouwen werden er grote veranderingen doorgevoerd en daarnaast werden enkele hallen gerestaureerd. De architect tijdens de renovatie was Alberto de Palacio Elissagne, die tevens heeft samengewerkt met Gustave Eiffel, die bekend werd bij het grote publiek vanwege de Eiffeltoren.

In 1992 verviel de functie van treinstation in een aantal oude stationsgebouwen. In één van deze hallen werd later een tropische trein gevestigd. Andere hallen werden omgebouwd tot gebied vol nachtclubs, winkels en restaurants.

Atocha Station
Atocha Station

Aanslag op Atocha

Het station werd op 11 maart 2004 getroffen door een terroristische aanval met een aantal explosies die plaatsvonden aan boord van 4 treinen. Tijdens de aanslag kwamen 191 mensen om het leven en raakten meer dan 2000 mensen gewond. Op de plek van de aanslag staat een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van deze trieste gebeurtenis.

Bezoekersinformatie

Met de metro naar Atocha Station

Station Atocha is te bereiken met lijn 1, van Pinar de Chamartin naar Valdecarros. Uitstappen op het gelijknamige metrostation Atocha.

Ontdek meer in Madrid

  • Gran Via

  • Jardines de Sabatini

  • La Rosaleda

Handige tips en informatie

Tips voor een bezoek aan Madrid

De beste tips voor bezienswaardigheden,
informatie, overnachten en het weer in Madrid.

Overnachten in de Spaanse hoofdstad?

Boek een overnachting!

Ontdek meer om
te doen in Madrid

Vind meer toeristische attracties!