Handige informatie over Madrid

Op deze pagina staat handige informatie over Madrid, zoals de historie, algemene informatie en handige informatie, zoals het alarmnummer, valuta en tijdzone.

Informatie over Madrid

Madrid is de hoofdstad van Spanje en tevens de grootste stad van het land. De stad heeft meer dan 3 miljoen inwoners en in de Europese Unie zijn alleen steden als Londen en Berlijn groter dan Madrid. In de regio van Madrid wonen ongeveer 6 miljoen mensen.

Handige informatie over Madrid

Historie Madrid

De eerste teksten over de stad komen voor in de 9e eeuw. In vergelijking met andere Spaanse steden is dit vrij laat, maar het gebied rondom Madrid was niet aantrekkelijk, doordat er geen havens gebouwd konden worden vanwege het watergebrek.

De eerste teksten en informatie die gevonden zijn over de stad komen uit de 9e eeuw. In vergelijking met andere Spaanse steden is dit vrij laat, maar doordat Madrid niet aan zee lag, was het gebied niet aantrekkelijk voor handel. Dit maakte zeesteden als Sevilla, Valencia en Barcelona aantrekkelijker en deze steden groeiden dan ook snel. Toch is er rondom Madrid wel water, want de eerste naam van de stad was dan niet voor niets ‘al-Majri’. Wat letterlijk waterbron betekend. Madrid was niet altijd de hoofdstad van Spanje, pas in 1561 werd Madrid uitgeroepen tot hoofdstad door koning Filips II. Hiervoor was Valladolid de hoofdstad van het land.

De historie van Madrid is nog overal zichtbaar in de stad, zoals de vele oude gebouwen, culturen en gebruiken. Vooral op feestdagen zie je overal traditionele dansen, kleding en voedsel.

Enkele historische bezienswaardigheden:
Palacio Real (Koninklijk huis)
Plaza Mayor
Plaza de Oriente
Gran Via
Parque del Retiro

Madrid is de hoofdstad van Spanje en tevens de grootste stad van het land. De stad heeft meer dan 3 miljoen inwoners en in de Europese Unie zijn alleen steden als Londen en Berlijn groter dan Madrid. In de regio van Madrid wonen ongeveer 6 miljoen mensen.

Handige informatie over Madrid

Bezienswaardigheden Madrid

Ga je op stedentrip naar Madrid? Dan hoef je niet bang te zijn dat je niks te doen hebt. Madrid staat bol van de bezienswaardigheden en heeft een bruisend nachtleven. In het centrum is bijna elke straat bijzonder of is er een bijzonder bouwwerk te vinden en ook buiten het centrum zijn er enkele populaire toeristische attracties.

Populaire bezienswaardigheden in Madrid zijn onder andere: Koninklijk Paleis, Puerta del Sol, Plaza Mayor, Casa de Campo en Parque del Retiro.

Aantal inwoners Madrid

Madrid heeft ongeveer 3.1 miljoen inwoners.

Alarmnummer in Spanje

Het alarmnummer in Spanje is net als in de rest van Europa, 112.

Valuta

Net als in Nederland kan er in Spanje worden betaald met de euro.

Tijdzone

In Madrid geldt dezelfde tijd als in Nederland, namelijk GMT +1. In de zomer is dit GTM +2.

Nationale feestdagen

1 januari: Año Nuevo (Nieuwjaarsdag)
6 januari: Día de Reyes/Epifanía del Señor (Driekoningen)
1 mei: Día del Trabajo (Dag van de Arbeid)
2 mei: El 2 de Mayo Fiesta (Feestdag in Madrid)
15 augustus: La Asunción de la Virgen (Maria Hemelvaart)
1 november: Fiesta de Todos los Santos (Allerheiligen)
6 december: Día de la Constitución (Dag van de Grondwet)
8 december: La Inmaculada Concepción (Onbevlekte ontvangenis van Maria)
25 december: Navidad (Kerstmis)

Weer en de weersverwachting

Dat in Madrid vaker de zon schijnt dan in Nederland, is zeker waar. De temperatuur variëren tussen de 0 en 40 graden Celsius, met uitzonderingen. De beste tijden om Madrid te bezoeken zijn in het voor- en najaar, doordat de temperatuur het aangenaamst is, zo rond de 25 graden. Bekijk hieronder het schema van de gemiddelde temperaturen per maand.

Meer over het weer
Tips voor stedentrip

Vind je dit artikel interessant? Deel dit bericht: