Plaza de Cibeles

Plaza de Cibeles is een groot plein gelegen in het centrum van Madrid. Het is de kruising tussen de straten: Paseo del Prado, waar ook het Prado Museum zit gevestigd, en de Calle de Alcala, bekend van de toegangspoort Puerta de Alcala. Ook ligt het dichtbij het stadspark Parque del Retiro.

Plaza de Cibeles

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Fontein en beeld van Romeinse godin Cibeles

Het plein is vernoemd naar de Romeinse godin Cybele (Spaans: Cibeles). Het is een belangrijke verkeersader en dagelijks passeren er dan ook duizenden auto’s het plein. In het midden van het plein staat een enorme fontein met een imposant beeldhouwwerk. Het beeld is Cibeles, zittend in een strijdwagen die wordt voortgetrokken door twee leeuwen.

Huldiging Real Madrid

Plaza de Cibeles en de fontein zijn uitgegroeid tot een symbool van Madrid en is toneel bij veel gebeurtenissen in de stad, zoals grote protesten en de huldiging van voetbalclub Real Madrid. Duizenden fans van de Madrileense voetbalclubs komen dan samen om de gewonnen prijzen te vieren. In 2017 kon dit zelfs 2 keer, toen Real Madrid landskampioen werd en de winnaar is van de Champions League.

Bekijk ook:

  • Kabelbaan Madrid

  • Vlooienmarkt El Rastro

  • Parque Juan Carlos I

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Naam Plaza de Cibeles

Net als veel andere pleinen in Madrid heeft ook Plaza de Cibeles meerdere namen gehad. Bij de aanleg van het plein, in de 16e eeuw, heette het plein Plaza de Madrid, maar rond 1900 veranderde het gemeentebestuur de naam naar Plaza de Castelar. Later werd de huidige naam in gebruik genomen.

Palacio de Cibeles

Het meest imposante en bekendste gebouw aan Plaza de Cibeles is het Palacio de Cibeles (Paleis van Cybele, voorheen Palacio de Comunicaciones (Paleis van de communicatie). Dit grote gebouw diende als post- en communicatie kantoor en dient nu als gemeentehuis van Madrid. Andere bekende gebouwen op het plein zijn: Banco de EspañaPalace of Linares en het Buenavista Paleis.

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Bezoekersinformatie

  • Plaza de Cibeles, Madrid, Spanje

Plaza de Cibeles
Plaza de Cibeles

Met de metro naar Plaza de Cibeles

Plaza de Cibeles is te bereiken met lijn 2, van Cuatro Caminos naar Las Rosas. Uitstappen kan dan op metrostation Banco de España, aan de westkant van het plein. Wil je iets verder lopen en de omgeving bekijken, dan kun je uitstappen op metrohalte Retiro of Colón.

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Handige tips en informatie

Tips voor een bezoek aan Madrid

De beste tips voor bezienswaardigheden,
informatie, overnachten en het weer in Madrid.

Overnachten in de Spaanse hoofdstad?

Boek een overnachting!

Ontdek meer om
te doen in Madrid

Vind meer toeristische attracties!