Plaza de Oriente

Plaza de Oriente is een groot en Koninklijk plein in het centrum van Madrid. Het plein ligt in de omgeving van het Koninklijk Paleis, het Koninklijk theater, Teatro Real en het Real Monasterio de la Encarnación, een koninklijk klooster.

Plaza de Oriente

Plaza de Oriente

Plaza de Oriente is aangelegd in de 19e eeuw en bestaat uit een beeldenpark en tuinen: de Jardines del Cabo Noval en de Jardines Lepanto. In het beeldenpark staat een 17e-eeuws beeld van koning Filips IV. Dit beeld is het eerste standbeeld waarbij het paard op de achterbenen en de staart rust. De architect, Pietro Tacca, kreeg hierbij hulp van de Italiaanse natuurkundige, Galileo Galilei. Rondom dit ruiterstandbeeld staan beelden van Spaanse koningen, gemaakt tussen 1750 en 1753.

Historie van Plaza de Oriente

De naam, Plaza de Oriente, doet vermoeden dat het park in het oosten van Madrid ligt. (Oriente in Nederlands is Oost). Echter ligt het park aan de westkant van de stad en daarom zijn er verschillende theorieën over de oorsprong van de naam. De meest aannemende theorie is dat ten oosten van het park het Koninklijk Huis staat, ook wel het Palacio de Oriente genoemd.

Bekijk ook:

  • Koninklijk Paleis Madrid

  • Plaza de Cibeles

  • La Rosaleda

Opknapbeurt in de jaren 90

Plaza de Oriente werd in de jaren ’90 opgeknapt. Zo werd het verkeer van de plek verbannen door een tunnel onder het park te maken. Boven de tunnel is een promenade aangelegd voor voetgangers. Ook is er sinds de renovatie een parkeergarage te vinden onder Plaza de Oriente. Hier worden overblijfselen van een 11e-eeuwse uitkijktoren tentoongesteld die zijn ontdekt tijdens de renovatie. De naam van de uitkijktoren is Torre de los Huesos (Bottentoren) en verwijst naar een nabij gelegen kerkhof.

Bezoekersinformatie

  • Plaza de Oriente, Madrid, Spanje

Plaza de Oriente
Plaza de Oriente

Met de metro naar Plaza de Oriente

Plaza de Oriente ligt nabij het Koninklijk Paleis en is eenvoudig te bereiken met de metro vanaf metrostation Opera. Hier stopt lijn 2 (rood), van Cuatro Caminos naar Las Rosas, lijn 5 (groen), van Alameda de Osuna naar Casa de Campo en lijn R, de rechtstreekse lijn van Opera naar Principe Pio. Vanaf Opera is het nog ongeveer 5 minuten lopen naar het plein.

Handige tips en informatie

Tips voor een bezoek aan Madrid

De beste tips voor bezienswaardigheden,
informatie, overnachten en het weer in Madrid.

Overnachten in de Spaanse hoofdstad?

Boek een overnachting!

Ontdek meer om
te doen in Madrid

Vind meer toeristische attracties!