Prado Museum Madrid

Het Prado Museum in Madrid is het bekendste en grootste museum van de stad. In het Prado Museum vind je kunstwerken van de grote Spaanse meesters. Het museum staat beter bekend onder de naam Museo del Prado. Het is gevestigd aan de Paseo del Prado, een grote boulevard in het centrum van de stad. Het is tevens één van de beroemdste kunstmusea ter wereld en wordt vergeleken met het Amsterdamse Rijksmuseum en het Louvre in Parijs.

Prado Museum

Kunstwerken in het Museo del Prado

De collectie staat algemeen bekend als een van ’s werelds beste collecties van Europese kunst van de 12e eeuw tot de 20e eeuw. Het museum bevat meer dan 1000 beeldhouwwerken van de bekendste (Spaanse) kunstenaars in de geschiedenis van kunst. Daarnaast biedt het Prado Museum onderdak aan ongeveer 7600 schilderijen, 8000 tekeningen en 4800 prenten. Ook is er een grote verzameling aan munten en medailles en worden er regelmatig speciale tentoonstellingen gehouden.

Kunstenaars in het Prado Museum

De collectie van het Prado Museum bevat werken van bekende Spaanse en internationaal bekende kunstenaars. Zo zijn er kunstwerken van de bekende kunstenaars als Francisco Goya en Diego Velázquez. Ook zijn er schilderijen te vinden van Nederlandse kunstenaar Jeroen Bosch en de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens.

De kunstwerken in het Prado Museum trekken jaarlijks zo’n 2,8 miljoen bezoekers naar het museum en staat daarmee op de 17e plek van meest bezochte musea wereldwijd.

Bekijk ook:

  • Winkelcentrum Plaza Rio 2

  • Park Retiro

  • Reina Sofia Museum Madrid

Historie en informatie

Het gebouw waarin het Prado Museum zit gevestigd, werd in 1785 in opdracht gebouwd van koning Carlos III en was oorspronkelijk bedoeld als natuurwetenschappelijk museum. Het ontwerp van het gebouw kwam van de Spaanse architect Juan de Villanueva.

De kleinzoon van Carlos IIIFerdinand VII, bepaalde de uiteindelijke functie van het gebouw, toen zijn vrouw het idee opperde voor een Koninklijk Museum voor schilderijen en kunstwerken. Het museum opende in 1819 voor het eerst de deuren voor het publiek. De eerste collectie van het museum bestond uit 311 schilderingen van enkel Spaanse kunstenaars, maar de collectie groeide al snel. De meeste vorsten hebben hun eigen bijdrage geleverd aan het museum en de collectie werd al snel uitgebreid met, inmiddels, wereldberoemde schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstwerken.

Het huidige gebouw van het museum is in de loop van de jaren diverse keren gerenoveerd en uitgebreid met diverse gebouwen en paviljoens. Vlakbij het museum ligt Parque del Retiro, het bekendste stadspark van Madrid.

Bezoekersinformatie

  • Calle de Ruiz de Alarcon, 23, 28014 Madrid, Spanje

Met de metro naar het Prado Museum

Het Prado Museum is te bereiken met lijn 1 en lijn 2. Uitstappen op lijn 1 kan op station Atocha en uitstappen op lijn 2 kan bij metrostation Banco de España.

Prado Museum
Prado Museum

Handige tips en informatie

Tips voor een bezoek aan Madrid

De beste tips voor bezienswaardigheden,
informatie, overnachten en het weer in Madrid.

Overnachten in de Spaanse hoofdstad?

Boek een overnachting!

Ontdek meer om
te doen in Madrid

Vind meer toeristische attracties!