Metro Madrid, verken eenvoudig de stad met de metro

De metro in Madrid is het meest populaire en belangrijkste openbaar vervoersmiddel in de stad. Er zijn 13 metrolijnen die je snel en eenvoudig naar elk gewenst punt in Madrid brengt. Er ligt maar liefst 324 kilometer aan spoor en er zijn ongeveer 325 metrostations in en rondom de stad. Het is daarmee een van de uitgebreidste metronetwerken van Europa.

De metro rijdt onder de naam Metro de Madrid. De stations vallen op door de rood, blauw, witte ruitvormige borden met de naam Metro erop. Over het algemeen is de metro in Madrid netjes, schoon en modern.

De eerste metrolijn werd geopend in 1919 door de toenmalige koning Alfons XIII.

Metro Madrid, verken eenvoudig de stad met de metro

Metro in Madrid

De metro is de beste manier om Madrid te verkennen: de metro’s en de metrostations zijn over het algemeen erg schoon en de meeste lijnen rijden overdag om de 2 en 4 minuten, waarbij andere lijnen weer tussen de 3 en 6 minuten aankomen en vertrekken. In de avond sta je heel iets langer te wachten: tussen de 10 en 15 minuten. De meeste bezienswaardigheden zijn eenvoudig te bereiken met de metro.

De metro’s rijden op de meeste stations dagelijks van 6.00 uur tot 1.30 uur. Sommige stations gaan eerder dicht of openen wat later. De metrolijnen zijn te herkennen aan hun eigen kleur en nummer. Zo is de metromap makkelijk te begrijpen en zijn de metrolijnen eenvoudig uit elkaar te houden. Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van alle metrolijnen met kleur, nummer en begin- en eindstations.

Van het vliegveld naar het centrum

De eerste kennismaking met de metro begint voor velen al op het vliegveld, Barajas. Vanaf de terminals T4, of T1-T2-T3 stap je eenvoudig op de roze lijn, lijn 8. Stap in de metro met eindbestemming Nuevos Ministerios (nieuwe ministerie).

Hieronder een korte beschrijving met de meest populaire eindbestemming.

Vliegveld naar Puerta del Sol

Het begint op vliegveld Barajas, stap in de metro op metrostation T4 of T1-T2-T3. Stap in metrolijn 8 met eindbestemming Nuevos Ministerios. Stap op Nuevos Ministerios uit en volg de borden naar Nuevos Ministerios Cercanias Station. Vanaf hier kun je instappen richting Sol.

Sol naar Real Madrid station, Santiago Bernabéu

Stap op Sol in metrolijn 1 (lichtblauw), richting Pinar de Chamartin. Stap op station Tribunal uit en vervolg de weg met metrolijn 10 (donkerblauw) met eindbestemming Hospital Infanta Sofia. Stap na enkele haltes uit op metrostation Santiago Bernabéu.

Metro Madrid, verken eenvoudig de stad met de metro
Download metromap (Flash)
Download metromap (PDF)
Metro Madrid, openbaar vervoer

Overzicht metrolijnen

LijnnummerLijnkleurBegin- en eindbestemming
1lijn1Pinar de Chamartín – Valdecarros
2lijn2Las Rosas - Cuatro Caminos
3lijn3Villaverde Alto - Moncloa
4lijn4Argüelles - Pinar de Chamartín
5lijn5Almeda de Osuna - Casa de Campo
6lijn6Circular (ringlijn)
7lijn7Hospital del Henares - Estadio Olimpico - Pitis
8lijn8Nuevos Ministerios - Aeropuerto T4
9lijn9Mirasierra - Puerta de Arganda - Arganda del Rey
10lijn10Hospital del Norte - Tres Olivos - Puerta del Sur
11lijn11Plaza Elíptica - La Fortuna
12lijn12MetroSur (ringlijn)
RlijnRÓpera - Príncipe Pío

Vind je dit artikel interessant? Deel dit bericht: