Bezienswaardigheden in Madrid: Atocha Station

De Puerta de Alcalá (Alcalá Poort) is een monument en heeft gediend als poortgebouw in de 18e-eeuw. De poort staat nabij de hoofdingang van Parque Retiro. De naam is afkomstig van het nabijgelegen plaatsje Alcalá de Henares waar de weg naar toe leidde.

De poort werd in opdracht van koning Carlos III gebouwd en verving een oudere, kleinere poort die in de buurt stond. De functie als stadspoort verviel in 1869 toen de stadsmuur van Madrid werd afgebroken. Door de afbraak van de stadsmuur ontstond het plein Plaza de la Independencia (Plein van de Onafhankelijkheid).

De poort is getuige van meerdere belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Madrid. Zo werd de Puerta de Alcalá tijdens een gevecht overladen door granaatscherven van een kanon. Dit is nog steeds te zien. In 1921 werd de voorzitter van de ministerraad geraakt door meerdere kogels nabij de poort. Hij overleed aan zijn verwondingen.

Overnachten in de Spaanse hoofdstad?

Boek een overnachting!

Ontdek meer om te doen in Madrid

Ontdek meer in Madrid

Ontdek Madrid

Blijf op de hoogte van de leukste bezienswaardigheden in Madrid!

Volg OverMadrid op Facebook en blijf op de hoogte van de leukste bezienswaardigheden, weetjes en mooiste foto’s van Madrid.

Vind je dit artikel interessant? Deel dit bericht:

Meer bezienswaardigheden in Madrid

Madrid Rio

Casa de Campo

Parque Juan Carlos I

Zoo Aquarium Madrid

Kabelbaan Madrid

Koninklijk Paleis

Plaza Mayor

Uitkijktoren

Atocha Station

Gran Via

La Gavia

Real Madrid stadion

Prado Museum

Palacio de Hielo

Parque del Retiro

Parque de Atracciones