Bezienswaardigheden Madrid: Gran Via, het Spaanse Broadway

Gran Vía (Nederlands: Grote weg) is één van de belangrijkste verkeersaders en drukste winkelstraten van Madrid. De straat is ongeveer 1 kilometer lang en staat vol hoge imposante gebouwen en winkel van allerlei internationale merken. Veel van de gebouwen aan Gran Via hebben prachtige architectuur, zoals het beroemde Metropolis gebouw (45 meter hoog) met het enorme bronzen standbeeld op de top. Of wat te denken van de Telefónica Building van maar liefst 89 meter hoog.

Gran Via heeft vele nachtclubs, hotels, restaurants, bioscopen, een casino en grote winkels. Het bruisende nachtleven zorgt ervoor dat de straat ook wel het Europese of Spaanse Broadway wordt genoemd. Een wandeling door straat is zeker geen straf!

Bezienswaardigheden Madrid: Gran Via, het Spaanse Broadway

Historie van Gran Via

De eerste plannen van Gran Vía werden gemaakt halverwege de 19e eeuw. Vele oude gebouwen moesten worden gesloopt om een doorgaande weg door de stad te maken om het verkeer goed te laten lopen. In 1904 werd de bouw goedgekeurd door de overheid en in 1929 is het laatste deel van de straat voltooid. De straat bood ruimte aan architecten om verschillende hoge gebouwen in de nieuwste bouwstijlen te ontwerpen. Enkele bezienswaardigheden in de buurt van Gran Vía zijn, Puerta del Sol, Plaza de Cibeles en de Tempel of Debod.

Met de metro:

Aan Gran Vía liggen maar liefst vier metrostations van meerdere lijnen: Plaza de España, Santo Domingo, Callao en Gran Vía. De twee belangrijkste stations zijn Gran Vía en Callao. Metrostation Gran Vía ligt aan lijn 1 en lijn 5 en Callao ligt aan lijn 5 en lijn 3.

Informatie over metro
Terug naar overige locaties
Bezienswaardigheden Madrid: Gran Via, het Spaanse Broadway

Vind je dit artikel interessant? Deel dit bericht: