Plaza Mayor Madrid
Plaza Mayor Madrid

Plaza Mayor Madrid, proef de historie

Plaza Mayor Madrid is groot en centraal plein in de historische binnenstad van Madrid. Er komen maar liefst 9 wegen en paden uit op het plein, toch is verkeer verboden. Plaza Mayor ligt op loopafstand van Puerta del Sol en markthal Mercado San Miguel.

Het plein wordt gezien als één van de mooiste pleinen van de stad en is daarmee een belangrijke toeristische attractie en bezienswaardigheid. Het is een levendig plein in het hartje van Madrid. Er zijn winkels, souvenirshops en restaurants met terrassen. Ook is er vaak straatentertainment en worden er regelmatig concerten op het plein gehouden. In de winter wordt Plaza Mayor omgetoverd tot decor voor een grote kerstmarkt.

Drink een heerlijke Spaanse wijn op één van de vele terrasjes, bewoner het straattheater, laat jezelf natekenen door een portrettekenaar of bekijk het imposante standbeeld van Koning Filips III.

Plaza Mayor, vrij vertaald als Groot Plein of Hoofd Plein, is ontworpen en aangelegd in de 16e- en 17e eeuw, in de Habsburgse periode. Het plein is regelmatig opgeknapt, aangepast en gerenoveerd. Vandaag de dag is Plaza Mayor omringt door woonhuizen van vier verdiepingen hoog. Enkele van deze gebouwen zijn prachtig versierd met muurschilderingen en andere ornamenten.

Opvallend zijn de vele balkons die uitkijken op het plein. In totaal zijn er maar liefst 237 balkons met uitzicht op Plaza Mayor.

Plaza Mayor Madrid

Historie Plaza Mayor

Door de jaren heen was Plaza Mayor niet altijd het vredige plein van nu. In de middeleeuwen werden er regelmatig ongelovigen op de brandstapel gegooid. Ook waren er regelmatig flinke vechtpartijen en rellen. Het plein werd ook gebruikt voor stierenvechten en riddertoernooien.

Niet alles was negatief: er werden concerten gegeven en leden van het Koninklijk Huis gaven hier vaak een feest.

In 1576 gaf Koning Filips I opdracht om de chaotische buurt Plaza del Arrabal te herstructureren. De aanleg van Plaza Mayor begon echter pas tientallen jaren later, in 1617. Na een serie branden is er in 1790 begonnen met de aanleg van het huidige plein en sinds 1848 staat het imposante ruiterbeeld van Koning Filips III op het plein geposeerd.

Oorspronkelijk heette het plein Plaza del Arrabal, genoemd naar de gelijknamige buurt, maar is in de loop van de jaren vaak van naam veranderd. Namen door de jaren heen waren: Plaza de la Constitución, Plaza de la República en Plaza Real (Koninklijk Plein). Na de Spaanse Burgeroorlog (1936 – 1939) werd het plein hernoemd naar de huidige naam: Plaza Mayor.

Met de metro:

Plaza Mayor ligt op loopafstand van metrostation Sol op Puerta del Sol. Lijnen die op Sol uitkomen zijn lijn 1, lijn 2 en lijn 3.

Informatie over metro
Terug naar bezienswaardigheden
Plaza Mayor Madrid

Vind je dit artikel interessant? Deel dit bericht: