Plaza de Oriente, een Koninklijk plein in het centrum van Madrid

Plaza de Oriente is een groot en Koninklijk plein in het centrum van Madrid. Het plein ligt in de omgeving van het Koninklijk Paleis, het Koninklijk theater, Teatro Real en het Real Monasterio de la Encarnación.

Plaza de Oriente

Plaza de Oriente

Plaza de Oriente is aangelegd in de 19e eeuw en bestaat uit een beeldenpark en tuinen: de Jardines del Cabo Noval en de Jardines Lepanto. In het beeldenpark staat een 17e-eeuws beeld van koning Filips IV. Dit beeld is het eerste standbeeld waarbij het paard op de achterbenen en de staart rust. De architect, Pietro Tacca, kreeg hierbij hulp van de Italiaanse natuurkundige, Galileo Galilei. Rondom dit ruiterstandbeeld staan beelden van Spaanse koningen, gemaakt tussen 1750 en 1753.

Plaza de Oriente

Historie van Plaza de Oriente

De naam, Plaza de Oriente, doet vermoeden dat het park in het oosten van Madrid ligt. (Oriente in Nederlands is Oost). Echter ligt het park aan de westkant van de stad en daarom zijn er verschillende theorieën over de oorsprong van de naam. De meest aannemende theorie is dat ten oosten van het park het Koninklijk Huis staat, ook wel het Palacio de Oriente genoemd.

Plaza de Oriente werd in de jaren ’90 opgeknapt. Zo werd het verkeer van de plek verbannen door een tunnel onder het park te maken. Boven de tunnel is een promenade aangelegd voor voetgangers. Ook is er sinds de renovatie een parkeergarage te vinden onder Plaza de Oriente. Hier worden overblijfselen van een 11e-eeuwse uitkijktoren tentoongesteld die zijn ontdekt tijdens de renovatie. De naam van de uitkijktoren is Torre de los Huesos (Bottentoren) en verwijst naar een nabij gelegen kerkhof.

Plaza de Oriente Madrid

Overnachten in de Spaanse hoofdstad?

Boek een overnachting!

Ontdek meer om te doen in Madrid

Ontdek meer in Madrid

Ontdek Madrid

Blijf op de hoogte van de leukste bezienswaardigheden in Madrid!

Volg OverMadrid op Facebook en blijf op de hoogte van de leukste bezienswaardigheden, weetjes en mooiste foto’s van Madrid.

Vind je dit artikel interessant? Deel dit bericht:

Meer bezienswaardigheden in Madrid

Madrid Rio

Casa de Campo

Parque Juan Carlos I

Zoo Aquarium Madrid

Kabelbaan Madrid

Koninklijk Paleis

Plaza Mayor

Uitkijktoren

Atocha Station

Gran Via

La Gavia

Real Madrid stadion

Prado Museum

Palacio de Hielo

Parque del Retiro

Parque de Atracciones