Plaza de Cibeles, groot plein in het centrum van Madrid

Plaza de Cibeles is een groot plein gelegen in het centrum van Madrid. Het is de kruising tussen de straten: Paseo del Prado, waar ook het Prado Museum zit gevestigd, en de Calle de Alcala, bekend van de toegangspoort Puerta de Alcala. Ook ligt het dichtbij het stadspark Parque del Retiro.

Het plein is vernoemd naar de Romeinse godin Cybele (Spaans: Cibeles). Het is een belangrijke verkeersader en dagelijks passeren er dan ook duizenden auto’s het plein. In het midden van het plein staat een enorme fontein met een imposant beeldhouwwerk. Het beeld is Cibeles, zittend in een strijdwagen die wordt voortgetrokken door twee leeuwen.

Plaza de Cibeles en de fontein zijn uitgegroeid tot een symbool van Madrid en is toneel bij veel gebeurtenissen in de stad, zoals grote protesten en de huldiging van voetbalclub Real Madrid. Duizenden fans van de Madrileense voetbalclubs komen dan samen om de gewonnen prijzen te vieren. In 2017 kon dit zelfs 2 keer, toen Real Madrid landskampioen werd en de winnaar is van de Champions League.

Plaza de Cibeles

Naam Plaza de Cibeles

Net als veel andere pleinen in Madrid heeft ook Plaza de Cibeles meerdere namen gehad. Bij de aanleg van het plein, in de 16e eeuw, heette het plein Plaza de Madrid, maar rond 1900 veranderde het gemeentebestuur de naam naar Plaza de Castelar. Later werd de huidige naam in gebruik genomen.

Palacio de Cibeles

Het meest imposante en bekendste gebouw aan Plaza de Cibeles is het Palacio de Cibeles (Paleis van Cybele, voorheen Palacio de Comunicaciones (Paleis van de communicatie). Dit grote gebouw diende als post- en communicatie kantoor en dient nu als gemeentehuis van Madrid. Andere bekende gebouwen op het plein zijn: Banco de España, Palace of Linares en het Buenavista Paleis.

Plaza de Cibeles

Met de metro:

Plaza de Cibeles is te bereiken met lijn 2, van Cuatro Caminos naar Las Rosas. Uitstappen kan dan op metrostation Banco de España, aan de westkant van het plein. Wil je iets verder lopen en de omgeving bekijken, dan kun je uitstappen op metrohalte Retiro of Colón.

Overnachten in de Spaanse hoofdstad?

Boek een overnachting!

Ontdek meer om te doen in Madrid

Ontdek meer in Madrid

Ontdek Madrid

Blijf op de hoogte van de leukste bezienswaardigheden in Madrid!

Volg OverMadrid op Facebook en blijf op de hoogte van de leukste bezienswaardigheden, weetjes en mooiste foto’s van Madrid.

Vind je dit artikel interessant? Deel dit bericht:

Meer bezienswaardigheden in Madrid

Madrid Rio

Casa de Campo

Parque Juan Carlos I

Zoo Aquarium Madrid

Kabelbaan Madrid

Koninklijk Paleis

Plaza Mayor

Uitkijktoren

Atocha Station

Gran Via

La Gavia

Real Madrid stadion

Prado Museum

Palacio de Hielo

Parque del Retiro

Parque de Atracciones