Koninklijk Paleis Madrid

Het 18e eeuwse Koninklijk Paleis Madrid is met 4318 kamers één van de grootste Koninklijk Paleizen ter wereld. Tegenwoordig is het Palacio Real, de Spaanse benaming voor het paleis, het werkpaleis van de huidige koning en tevens een populaire bezienswaardigheid in Madrid.

Het enorme paleis heeft een vloeroppervlakte van ongeveer 135.000 vierkante meter en is vanaf veel plekken in de stad te zien, bijvoorbeeld van de Tempel van Debod en vanaf de kabelbaan (de Teleferico). Palacio Real is de officiële verblijfplaats van het Spaanse Koninklijk huis, maar wordt tegenwoordig alleen nog maar gebruikt voor officiële gelegenheden.

Koninklijk Paleis Madrid

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Historie van het Koninklijk Paleis

Al in de 9e eeuw stond er op de huidige plek een fort en later in de 16e eeuw een alcazar. (Een alcázar is een kasteel of paleis die gebouwd is tijdens de islamitische periode in het toenmalige islamitische koninkrijk Toledo.). Een brand vernietigde dit kasteel en koning Filip V gaf de opdracht om het huidige kasteel te laten bouwen. Om een nieuwe brand te voorkomen werd het huidige paleis geheel opgetrokken uit steen en niet meer uit hout, destijds een populair bouwmateriaal. In 1755 was het Koninklijk Paleis klaar.

Het paleis had meerdere architecten, zoals de Italiaanse architecten Filippo Juvarra en Giovanni Battista Sacchetti. Er zitten invloeden in van de klassieke- en barokarchitectuur en een bekend inspiratiebron was bijvoorbeeld het paleis van Versailles in Frankrijk.

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Omgeving van het paleis

In de omgeving van het paleis zijn de Koninklijke invloeden groot. Complete pleinen en tuinen werden aangelegd, zodat het Koningshuis zich niet hoefde te vervelen. Een voorbeeld hiervan is Plaza de Oriente: aan dit plein staat onder andere het Teatro Real (Koninklijk Theater) en staan er veel standbeelden van Spaanse Koningen. Een ander bijzonder standbeeld op dit plein is het steigerende paard waarop koning Fillips Iv zit. Dit is het allereerste standbeeld, waarbij het paard op de achterbenen staat en op de staart rust.

De tuinen van het paleis

De Jardines de Sabatini (de tuinen van Sabatini) liggen aan de noordkant van het paleis en is aangelegd naar een Frans ontwerp. De naam, Sabatini, komt niet van de ontwerper van de tuin, maar van de architect die het koninklijke stallen heeft ontworpen, Francesco Sabatini. De Jardines de Sabatini staat vol strak geknipte heggen, standbeelden en fonteinen.

Koninklijk Paleis Madrid

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Bezoek aan het Koninklijk Paleis in Madrid

Het paleis is te bezoeken via een tour. Je kunt kiezen tussen een gidstour of zelf rondlopen door en rondom het paleis. Met een gids duurt de tour ongeveer 45 minuten. Eenmaal binnen heb je toegang tot verschillende kamers en ruimtes, zoals de banketzaal, de troonkamer, het wapenhuis en de Koninklijke Apotheek.

Met de metro naar het Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis ligt centraal in het centrum van Madrid. Op enkele minuten wandelafstand ligt metrostation Opera. Op dit station stoppen de lijnen 2, 5 en R.

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Overnachten in de Spaanse hoofdstad?

Boek een overnachting!

Ontdek meer om te doen in Madrid

Ontdek meer in Madrid

Ontdek Madrid

Blijf op de hoogte van de leukste bezienswaardigheden in Madrid!

Volg OverMadrid op Facebook en blijf op de hoogte van de leukste bezienswaardigheden, weetjes en mooiste foto’s van Madrid.

Vind je dit artikel interessant? Deel dit bericht:

Meer bezienswaardigheden in Madrid

Madrid Rio

Casa de Campo

Parque Juan Carlos I

Zoo Aquarium Madrid

Kabelbaan Madrid

Koninklijk Paleis

Plaza Mayor

Uitkijktoren

Atocha Station

Gran Via

La Gavia

Real Madrid stadion

Prado Museum

Palacio de Hielo

Parque del Retiro

Parque de Atracciones