Almudena Kathedraal van Madrid
Almudena Kathedraal van Madrid

Almudena Kathedraal, de belangrijkste kathedraal van Madrid

De grote Almudena Kathedraal Madrid is de katholieke kathedraal van de stad. Het staat in de omgeving van het Koninklijk Paleis, het Palacio Real en het plein Plaza de Oriente. Het gebouw wordt geroemd om de omvang en het prachtig versierde plafond van de koepel binnenin de kathedraal. De koepel heeft maar liefst een omvang van 20 diameter en is erg kleurrijk versierd.

Almudena Kathedraal Madrid

Ondanks dat er al plannen waren voor de bouw van de kathedraal in de 16e-eeuw, toen Madrid de hoofdstad van Spanje werd, werd de bouw eeuwenlang uitgesteld. Dit kwam doordat het geld opraakte door de bouw van tientallen kathedralen in de nieuwe wereld, dat Spanje aan het opzetten was in Zuid-Amerika. De zetel van de kerk bleef tot die tijd in Toledo.

De Kathedraal van Madrid

In de 16e-eeuw werd er door Spanje in de nieuwe wereld tal van grote kathedralen gebouwd, maar werd de kathedraal van Madrid uitgesteld om de rest van de kerken te kunnen bekostigen. Later, pas in 1879 werd er een begin gemaakt met de bouw van de Almudena Kathedraal, ook wel bekend als de Santa Maria la Real de La Almudena en moest volgens de plannen de grootste kathedraal worden die de wereld ooit had gezien.

Almudena Kathedraal Madrid

De bouw van de kerk duurde veel langer dan gepland en tijdens de Spaanse Burgeroorlog van juli 1936 tot april 1939 is de bouw tijdelijk stilgelegd. Pas in 1950 werden de werkzaamheden weer opgepakt. Mede door deze burgeroorlog werd de kathedraal pas in de jaren negentig geopend. Op 15 juni 1993 werd de kathedraal ingewijd door de toenmalige Paus, Johannes Paulus II.

Tegenwoordig is het naast het belangrijkste regieleuze bebouw van Madrid ook een populaire bezienswaardigheid onder toeristen. De entree tot het gebouw is gratis.

Informatie over metro
Terug naar bezienswaardigheden

Vind je dit artikel interessant? Deel dit bericht: