Waar ligt Madrid?

Waar ligt Madrid? Dat leer je op deze pagina! Ga je binnenkort naar Madrid, op stedentrip, zakenreis of op vakantie? Lees dan snel verder over de ligging van de Spaanse hoofdstad en kom achter het antwoord op je vraag: Waar ligt Madrid?

Ligging van Madrid

Dat Madrid in Spanje ligt, dat wist je wellicht al. Toch is de ligging van de stad bijzonder, want het ligt op zo’n 665 meter boven zeeniveau op de Spaanse Hoogvlakte, ook wel de meseta genoemd. De Spaanse Hoogvlakte is het oudste gedeelte van het Iberisch Schiereiland, waar onder andere Spanje en Portugal onder vallen. Wist je trouwens dat Madrid één van de hoogstgelegen hoofdsteden is van Europa?

Dan de locatie van Madrid. Veel populaire steden in Spanje, zoals Barcelona, Valencia en Málaga liggen aan de kust, aan de Middellandse Zee of de Atlantische Oceaan. De stranden en het warme weer trekken elk jaar weer veel toeristen naar deze plaatsen. Madrid is hier een uitzondering van, want in de omgeving van de Spaanse hoofdstad is weinig water, laat staan een zee of oceaan.

Madrid ligt in het midden van Spanje. Het is zelfs zo centraal gelegen dat er op Puerta del Sol een steen staat die het exacte midden van Spanje aangeeft.

Aantal inwoners in Madrid

Madrid heeft meer dan 3 miljoen inwoners. Het is daarmee de grootste stad van Spanje en één van de grootste steden van Europa. Madrid moet 6 steden voorlaten qua aantal inwoners. Vergeleken met Amsterdam (ongeveer 825.000 inwoners) is Madrid dus meer dan 4 keer zo groot! In de totale metropool Madrid wonen zelfs meer dan 6 miljoen mensen.

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Waar ligt Madrid

Historie van Madrid

De eerste teksten over de stad komen voor in de 9e eeuw. In vergelijking met andere Spaanse steden is dit vrij laat, maar het gebied rondom Madrid was niet aantrekkelijk, doordat er geen havens gebouwd konden worden vanwege het watergebrek.

De eerste teksten en informatie die gevonden zijn over de stad komen uit de 9e eeuw. In vergelijking met andere Spaanse steden is dit vrij laat, maar doordat Madrid niet aan zee lag, was het gebied niet aantrekkelijk voor handel. Dit maakte zeesteden als Sevilla, Valencia en Barcelona aantrekkelijker en deze steden groeiden dan ook snel. Toch is er rondom Madrid wel water, want de eerste naam van de stad was dan niet voor niets ‘al-Majri’. Wat letterlijk waterbron betekend.

Wist je trouwens dat Madrid niet altijd de hoofdstad van Spanje was? Pas in 1561 werd Madrid uitgeroepen tot hoofdstad door koning Filips II. Dat is vergeleken met andere Europese hoofdsteden erg laat. Hiervoor was Valladolid de hoofdstad van het land.

Dit bericht gaat verder onder de advertentie.

Overnachten in de Spaanse hoofdstad?

Boek een overnachting!

Ontdek meer om te doen in Madrid

Ontdek meer in Madrid

Ontdek Madrid

Blijf op de hoogte van de leukste bezienswaardigheden in Madrid!

Volg OverMadrid op Facebook en blijf op de hoogte van de leukste bezienswaardigheden, weetjes en mooiste foto’s van Madrid.

Vind je dit artikel interessant? Deel dit bericht:

Meer bezienswaardigheden in Madrid

Madrid Rio

Casa de Campo

Parque Juan Carlos I

Zoo Aquarium Madrid

Kabelbaan Madrid

Koninklijk Paleis

Plaza Mayor

Uitkijktoren

Atocha Station

Gran Via

La Gavia

Real Madrid stadion

Prado Museum

Palacio de Hielo

Parque del Retiro

Parque de Atracciones