Waar ligt Madrid?

Ga je binnenkort naar Madrid, dan is het wellicht handig om te weten waar het ligt. Op deze pagina behandelen we dus de vraag: Waar ligt Madrid? Wil je meer weten over de stad zelf, bekijk dan de pagina: Informatie over Madrid.

Waar ligt Madrid?

Madrid is de hoofdstad en grootste stad van Spanje en ligt in het midden van het land. Het ligt op z’n 665 meter boven zeeniveau op de Spaanse Hoogvlakte. Het is daarmee één van de hoogst gelegen hoofdsteden ter wereld. In het midden van Madrid op het populaire plein Puerta del Sol ligt een steen die het exacte midden van Spanje aangeeft.

De stad heeft meer dan drie miljoen inwoners en is daarmee tevens de grootste stad van het land en één van de grootste van Europa. Vergeleken met Amsterdam (ongeveer 800.000 inwoners) is Madrid dus drie keer zo groot! In de totale metropool Madrid wonen zelfs meer dan 6 miljoen mensen.

Waar ligt Madrid

Historie Madrid

De eerste teksten over de stad komen voor in de 9e eeuw. In vergelijking met andere Spaanse steden is dit vrij laat, maar het gebied rondom Madrid was niet aantrekkelijk, doordat er geen havens gebouwd konden worden vanwege het watergebrek.

De eerste teksten en informatie die gevonden zijn over de stad komen uit de 9e eeuw. In vergelijking met andere Spaanse steden is dit vrij laat, maar doordat Madrid niet aan zee lag, was het gebied niet aantrekkelijk voor handel. Dit maakte zeesteden als Sevilla, Valencia en Barcelona aantrekkelijker en deze steden groeiden dan ook snel. Toch is er rondom Madrid wel water, want de eerste naam van de stad was dan niet voor niets ‘al-Majri’. Wat letterlijk waterbron betekend.

Wist je trouwens dat Madrid niet altijd de hoofdstad van Spanje was? Pas in 1561 werd Madrid uitgeroepen tot hoofdstad door koning Filips II. Dat is vergeleken met andere Europese hoofdsteden erg laat. Hiervoor was Valladolid de hoofdstad van het land.

Het weer in Madrid
Informatie over Madrid

Vind je dit artikel interessant? Deel dit bericht: